Taakvelden

7.1 Volksgezondheid

Taakveld 7.1 Volksgezondheid

Portefeuillehouder:          F. Pubben
Beïnvloedbaarheid:        II. Overwegend financieel en beleidsmatig te beïnvloeden.

Wat willen we bereiken?

  • We willen blijven inzetten op preventie en Positieve Gezondheid om de afhankelijkheid van zorg te verminderen en inwoners meer grip op het eigen leven te geven.

Wat gaan we er voor doen?

  • Door onze afspraken met de GGD garanderen we de publieke gezondheidszorg in onze gemeente. Onder de publieke gezondheidszorg vallen onder andere de jeugdgezondheidszorg (consultatiebureau en schoolarts), medische milieukunde, infectieziektebestrijding, gezondheidsmonitoren en gezondheidsvoorlichting.
  • Vanuit het Integraal Zorg Akkoord (IZA) werken we verder aan het versterken van de samenleving, zodat de zorg beschikbaar en bereikbaar blijft voor alle inwoners.
  • Gezamenlijk met partners ontwikkelen we vanuit het IZA nieuwe preventie-activiteiten rond het gedachtegoed van Positieve Gezondheid, ontmoeting en gezonde voeding. Projecten die verder uitgewerkt worden zijn onder andere het Smaakcentrum, Voorzorgcirkels, Blikveld 360. Verder wordt gewerkt aan keten-aanpakken zoals Kansrijke Start en aanpak overgewicht en obesitas.
  • Daarnaast ontwikkelen we met name door op de programma’s GIDS (Gezond in de Stad: een intensief begeleid traject gericht op participatie voor mensen met een gezondheidsachterstand) en Welzijn op Recept (gericht op de verbinding tussen zorg en welzijn). Zo willen we de gezondheid van – deels kwetsbare – inwoners bevorderen.
  • Vanuit de Strategische kerngroep Positieve Gezondheid wordt de komende jaren extra aandacht besteed aan het langer actief thuis blijven wonen van ouderen.

Verbonden partijen die bijdragen aan realisatie doelen

De Veiligheidsregio Limburg-Noord (VRLN)
De Veiligheidsregio Limburg-Noord draagt bij aan alle doelen van het taakveld: zij geeft vorm en inhoud aan intergemeentelijke samenwerking op de schaal van Noord- en Midden-Limburg en heeft tot doel de belangen van de gemeenten en hun ingezetenen te behartigen op het gebied van:

  • De brandweerzorg;
  • De geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen (GHOR);
  • De rampenbestrijding en crisisbeheersing;

En verder heeft de VRLN onder andere de taken:

  • Het bevorderen van de multidisciplinaire uitvoering van de rampenbestrijding, de crisisbeheersing en de bestrijding van zware ongevallen;
  • Het bijdragen aan een samenhangend integraal veiligheidsbeleid in de regio.

Daarnaast behartigt de VRLN die taken die door de wet- en regelgeving aan gemeenten zijn toegekend op gebied van collectieve preventie volksgezondheid en maatschappelijke zorg waarvoor samenwerking tussen gemeenten op de schaal van de regio uit het oogpunt van verhoging van efficiency en effectiviteit wordt vereist.

Deze pagina is gebouwd op 09/25/2024 17:47:10 met de export van 09/25/2024 17:44:15